Antti Nurmesniemi

Antti Nurmesniemi oli Suomalainen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Hän kuuluu siihen joukkoon muotoilijoita, jotka olivat mukana luomassa käsitettä Finnish design. Hänen töissään korostuu rationaalisuus ja arjen käytännöllisyys. Nurmesniemen työt olivat monipuolisia, ja pitivät sisällään niin restaurointeja kuin monien julkisten tilojen sisustuksia. Hänen kynästään ovat lähtöisin myös monet arjen käyttötavarat ja huonekalut, mutta myös metrojunien ja maisema voimajohtopylväiden suunnitelmat. Suunnittelun lähtökohtana oli aina ensisijaisesti käytön helppous.

Valmistuttuaan Taideteollisesta oppilaitoiksesta Nurmesniemi työskenteli Viljo Revelin arkkitehtitoimistossa vuosina 1951–1956. Tänä aikana hän sunnitteli Palace Hotellin saunaosaston, jonne hän suunnitteli klassikoksi muodostuneen Palace-Saunajakkaran. Tämän jälkeen Antti perusti oman sisustusarkkitehti toimistonsa Studio Nurmesniemen, jossa hän ensi töikseen suunnitteli Wärtsilälle kuuluisan Pehtoori pannun. Yksi Antin merkittäväksi työksi muodostui Nurmesniemien vuonna 1975 valmistuneen ateljee kodin suunnittelu. 1980-luvulla hän suunnitteli Nojatuolin 004:n ja muita huonekaluja, joista on muodostunut moderneja klassikoita.

 

Nurmesniemellä on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia. Hän voitti Lunningin palkinnon vuonna 1959. Hän suunnitteli Suomen osaston Milanon triennaaliin vuosina 1960 ja 1964. Molemilla kerroilla hän voitti arvostetun ja harvinaisen Grand Prix-palkinnon. Opetustyössä hän toimi useissa korkeakouluissa ja oli haluttu luennoitsija. Hän toimi myös useissa luottamustehtävissä ja taidetoimikunnissa.